Alessandro

Alessandro

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Mille Fille z malinami i jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chrupiący przekładaniec z ciasta filo z orzechami z dwoma kremami i owocami .

Mille Fille z malinami i jagodami

Składniki:

Mille Fille z malinami i jagodami

 

  • 2 arkusze ciasta filo
  • 100 g orzechów laskowych i migdałów
  • 50 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 4 żółtka
  • 300 ml mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 150 g malin
  • około 50 g jeżyn
  • 200 ml śmietanki 30%
  • fix do śmietanki

 

 

Sposób przygotowania:

Mille Fille z malinami i jagodami
Żółtka otrzeć z cukrem , dodać mąkę, cukier waniliowy i aromat. Mleko zagotować i połączyć z masą z żółtek. Gotować na małym ogniu aż powstanie konsystencja gęstego budyniu. Wystudzić masę. Arkusze ciasta filo pokroić na prostokątne kawałki.Orzechy i migdały posiekać drobno i uprażyć na suchej patelni. Masło roztopić w rondelku , połączyć z miodem i zagotować aż powstanie gładka masa. Połowę prostokątów z ciasta filo położyć na wysmarowanej masłem blaszce. Posmarować pędzelkiem połowę prostokątów z ciasta , posypać uprażonymi orzechami i przyłożyć drugą połową prostokątów tworząc całość. Piec w temp. 150 stopni przez 5 minut. Upieczone zdjąć na ręcznik papierowy i wystudzić. Śmietankę ubić z fixem , połączyć mikserem z masą. Połowę zmiksować z malinami , zostawiając parę do dekoracji. Na wystudzone ciasto układamy masę, owoce, ciasto , drugą masę , owoce i przykrywamy trzecim prostokątem z ciasta. Dekorujemy i podajemy z lodami lub sosem waniliowym.

Tagi:

ciasto