misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Mini - bajaderki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Słodkie bajaderki na jeden kęs - świetny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta.

Mini - bajaderki

Składniki:

Mini - bajaderki

 

  • 30 dkg resztek ciasta (biszkopt, piernik, kruche, nic z masą)
  • 0,5 kostki masła
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 łyżeczka aromatu
  • kakao
  • do obtoczenia: kakao, wiórki kokosowe, czekoladowa posypka

Sposób przygotowania:

Mini - bajaderki
Ciasta (mogą być nawet suche kawałki) przemielić. Dodać roztopioną czekoladę i masło. Dobrze wyrobić. W zależności od użytych resztek ciasta dodajemy tyle kakao by ciasto było ciemne. Zazwyczaj wystarczy 2 - 3 łyżki. Po wyrobieniu masa musi być zwarta i lekko lepić się do dłoni. Jeśli jest zbyt suche można dodać jeszcze trochę masła. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w kakao, wiórkach kokosowych lub kolorowej cukrowej posypce. Przechowywać najlepiej w lodówce. Jest to tak prosty deserek, że warto włączyć dzieci do jego przygotowania.