Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Mini gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gołąbki zawijane w inny, lepszy sposób, na sobotni obiad. Smak klasycznych gołąbków jest pyszny, ale warto wypróbować czegoś nowego. Zobacz ten przepis na gołąbki pieczone, inaczej zawijane.

Mini gołąbki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mini gołąbki

 

  • 1 główka kapusty białej
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • ½ torebki ryżu
  • 1 całe jajko
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • Sól
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 marchew
  • 700 g passaty

Sposób przygotowania:

Mini gołąbki

I

Mini gołąbki

1. Ryż gotuję w osolonej wodzie. Kapustę obgotowuje w gorącej wodzie. Po ugotowaniu zdejmuję liście, kroję na małe prostokąty. Pozostałą kapustę kroję bardzo drobno, układam na dnie naczynia żaroodpornego. Na kapuście układam obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew.

II

Mini gołąbki

2. Mięso przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję ryż, obraną, drobno pokrojoną cebulę, wsypuję majeranek, obie papryki oraz sól. Wyrabiam masę mięsną.

III

Mini gołąbki

3. Na każdym liściu kapusty układam cienko mięso. Kapustę zwijam w roladki.

IV

Mini gołąbki

4. Roladki układam na kapuście z marchwią, polewam passatą i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.

V

Mini gołąbki

5. Gołąbki gotowe, podaję z ziemniakami.
6. Smacznego.