Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Miękki, soczysty kurczak z frytkownicy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Metoda smażenia na powietrzu, we frytkownicy beztłuszczowej w bardzo małym stopniu wykorzystuje olej i to całkowicie zmienia zasady gry - ciesz się zdrowo smażonym kurczakiem.

Miękki, soczysty kurczak z frytkownicy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Miękki, soczysty kurczak z frytkownicy

 

  • 400 g piersi z kurczaka (pokroić na 3 cienkie plastry)

 

  • Marynata (1):
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (mielona)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pietruszki (suszona)
  • 1/2 łyżeczki przyprawy pul biber (płatki)
  • 1 łyżeczka czosnku (granulki lub proszek)
  • 1 łyżeczka cebuli (granulki lub proszek)
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu (mielony)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka białego octu

 

  • Marynata (2):
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ostrego sosu (sriracha biber)
  • 1 łyżeczka czosnku (granulki lub proszek)
  • 1 łyżeczka pietruszki (suszona)
  • 1/2 łyżeczki przyprawy pul biber (płatki)
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany (18%)

Sposób przygotowania:

Miękki, soczysty kurczak z frytkownicy
🔘 Piersi z kurczaka umyć i osuszyć, po czym przekroić poprzek wzdłuż na pół, na cienkie plastry. Następnie zrobić kilka nacięć nożem w ukośną grubą kratę, służy temu, aby mięso mogło odpowiednio nasiąknąć przyprawami i marynatą.

🔘 Marynata (1): do małego naczynia szklanego wsypać słotką paprykę, sól, pietruszkę, przyprawę pul biber, czosnek, cebulę, pieprz, wlać oliwę, sos sojowy i ocet. Wszystko dobrze razem wymieszać.

🔘 Marynata (2): w innym małym naczyniu mymieszać majonez z sosem sriracha biber, czosnkiem, pietruszką, przyprawą pul biber i gęstą śmietaną.

🔘 Następnie ponacinaną stronę na mięsie posmarować marynatą (1), ułożyć w papierowej misce w koszu frytkownicy i piec przez 15 minut w 200°C. Później odwróć mięso na drugą stronę i piec przez kolejne 3 minuty w 200°C. Teraz posmarować popieczoną stronę marynatą (2) i piec przez 2 minuty w 200°C.
Miękki, soczysty kurczak z frytkownicy (Air Fry)
Mięso posmarować marynatąmi, ułożyć w papierowej misce w koszu frytkownicy i piec w Air Fry.
Miękki, soczysty kurczak z frytkownicy (Air Fry)
Plastry mięsa ponacinć nożem, aby mięso mogło dobrze nasiąknąć marynatą.
Miękki, soczysty kurczak z frytkownicy (Air Fry)
W 2 osobnych naczyniach szklanym wymieszać ze sobą składniki Marynaty (1) i Marynaty (2)