Sposób przygotowania:
Miękki, soczysty kurczak z frytkownicy
🔘 Piersi z kurczaka umyć i osuszyć, po czym przekroić poprzek wzdłuż na pół, na cienkie plastry. Następnie zrobić kilka nacięć nożem w ukośną grubą kratę, służy temu, aby mięso mogło odpowiednio nasiąknąć przyprawami i marynatą.
🔘 Marynata (1): do małego naczynia szklanego wsypać słotką paprykę, sól, pietruszkę, przyprawę pul biber, czosnek, cebulę, pieprz, wlać oliwę, sos sojowy i ocet. Wszystko dobrze razem wymieszać.
🔘 Marynata (2): w innym małym naczyniu mymieszać majonez z sosem sriracha biber, czosnkiem, pietruszką, przyprawą pul biber i gęstą śmietaną.
🔘 Następnie ponacinaną stronę na mięsie posmarować marynatą (1), ułożyć w papierowej misce w koszu frytkownicy i piec przez 15 minut w 200°C. Później odwróć mięso na drugą stronę i piec przez kolejne 3 minuty w 200°C. Teraz posmarować popieczoną stronę marynatą (2) i piec przez 2 minuty w 200°C.
🔘 Marynata (1): do małego naczynia szklanego wsypać słotką paprykę, sól, pietruszkę, przyprawę pul biber, czosnek, cebulę, pieprz, wlać oliwę, sos sojowy i ocet. Wszystko dobrze razem wymieszać.
🔘 Marynata (2): w innym małym naczyniu mymieszać majonez z sosem sriracha biber, czosnkiem, pietruszką, przyprawą pul biber i gęstą śmietaną.
🔘 Następnie ponacinaną stronę na mięsie posmarować marynatą (1), ułożyć w papierowej misce w koszu frytkownicy i piec przez 15 minut w 200°C. Później odwróć mięso na drugą stronę i piec przez kolejne 3 minuty w 200°C. Teraz posmarować popieczoną stronę marynatą (2) i piec przez 2 minuty w 200°C.