dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Szybkie gołąbki z kapustą pekińską

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 170
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli mam ochotę na gołąbki ale zależy mi na czasie to często sporządzam alla gołąbki. W tej wersji użyłam kapusty pekińskiej.

Szybkie gołąbki z kapustą pekińską

Składniki:

Szybkie gołąbki z kapustą pekińską

 

Sposób przygotowania:

Szybkie gołąbki z kapustą pekińską

Krok 1:

Szybkie gołąbki z kapustą pekińską
Ugotowany ryż i poszatkowaną kapustę dodajemy do mięsa.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Dodajemy do mięsa. Kapust szatkujemy i dodajemy do mięsa.

Obraną cebulę i czosnek siekamy i szklimy na oleju.

Dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, przyprawami do smaku, otrębami i niewielką ilością bułki tartej.

Krok 2:

Szybkie gołąbki z kapustą pekińską
Formujemy kotlety i obsmażamy na gorącym tłuszczu.

Wyrabiamy masę. Formujemy zgrabne kotlety. Obsmażamy z obu stron na brązowy kolor. Przekładamy do rondla.

Krok 3:

Szybkie gołąbki z kapustą pekińską
Kotlety dusimy w sosie do miękkości mięsa i kapusty.

Kotlety zalewamy niewielką ilością wody. Dodajemy przecier pomidorowy i liść laurowy.

Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką. Dusimy na wolnym ogniu ok 20 minut.

Smacznego!