slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1006]

Zapiekane gołąbki bez zawijania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na super gołąbki z kapustą w środku. Takie gołąbki są bardzo proste w przygotowaniu a smakują wyśmienicie. Polecam zapiekać je polane przecierem pomidorowym.

Zapiekane gołąbki bez zawijania

Składniki:

Zapiekane gołąbki bez zawijania

 

  • 250 g mięsa z piersi kaczki bez skórki
  • 1/2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  • 100 g kapusty pekińskiej
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • dekoracja: świeża bazylia

Sposób przygotowania:

Zapiekane gołąbki bez zawijania
Mięso z piersi kaczki myjemy i osuszamy a następnie kroimy w duże kawałki.

Cebulę wraz z czosnkiem obieramy z łusek, cebulę kroimy na 4 części. Mięso wraz z cebulką i czosnkiem przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Następnie dodajemy drobno pokrojoną umytą kapustę pekińską, kaszę jaglaną, jajko, bułkę tartą i przyprawy.

Wyrabiamy masę dłońmi a następnie formujemy 6 sporych kotletów. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy uformowane gołąbki (aż mięso zrobi się jasne).

Potem przekładamy kotlety do naczynia i polewamy przecierem pomidorowym. Przykrywamy przykrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni pod przykryciem a następnie przez 30 minut bez przykrycia w tej samej temperaturze.

Przed podaniem dekorujemy bazylią.