Sposób przygotowania:
Mini kołoczki Eli ze śliwkami
Wszystkie składniki posypki razem zagnieść.Mleko podgrzać(nie może być gorące,bo drożdże nie wyrosną),wkruszyć drożdże,dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Margarynę rozpuścić i ostudzić.Mąkę przesiać,dodać cukier,jajka,sól i zaczyn drożdżowy.Dobrze wyrobić ciasto,wlać margarynę i jeszcze wyrabiać,aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Śliwki umyć,osuszyć,przekroić na połówki i usunąć pestki.Ciasto dość grubo rozwałkować i wycinać kubkiem kółka.Ciastka wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem.Na każdym krążku ułożyć połówkę śliwki i do wgłębienia po pestce nałożyć płatki migdałów.Jajko dokładnie rozbełtać i posmarować ciastka.Kołoczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(z termoobiegiem 160) przez około 20 minut.Smacznego!
gosiczek821