Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Mini mazurki wielkanocne

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolorowe mini mazurki z ciasta kruchego przełożone marmoladą lukrowane kolorowym lukrem w kształcie pisanek.

Mini mazurki wielkanocne

Składniki:

Mini mazurki wielkanocne

na ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 3 ugotowane żółtka
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • parę kropli aromatu waniliowego

dodatkowo:

  • 1 op. gotowego różowego lukru
  • 1 op. gotowego żółtego lukru
  • kolorowe cukrowe pisaki
  • kolorowe cukrowe posypki
  • marmolada do przełożenia ciasteczek

Sposób przygotowania:

Mini mazurki wielkanocne

Przygotowanie ciasta:

Mini mazurki wielkanocne
Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem,dodać posiekane masło, przetarte żółtka i parę kropli aromatu waniliowego

Mąkę przesiać z cukrem pudrem,dodać posiekane masło,przetarte wystudzone żółtka przez gęste sito, parę kropli aromatu waniliowego.

Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 30 min.

Wykrawanie ciasteczek:

Mini mazurki wielkanocne
Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok.1/3 cm. Wykrawamy foremką w kształcie pisanki ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie ciasteczek:

Mini mazurki wielkanocne
Upieczone ciasteczka ściągamy z blaszki i studzimy

Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy około 10 min. na jasno złoty kolor. Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy.

Etap końcowy:

Wystudzone ciasteczka smarujemy marmoladą i sklejamy po 2.

Gotowym lukrem przygotowanym według przepisu na opakowaniu smarujemy przełożone ciasteczka. Pozostawiamy do wyschnięcia lukru. Ozdabiamy kolorowymi cukrowymi pisakami oraz cukrowymi posypkami według swojego gustu.