rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Mini omlety z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Delikatne omlety, przełożone dżemem truskawkowym. W sam raz na śniadanie z kubkiem kakaa. Nie tylko dla dzieci;)

Mini omlety z dżemem

Składniki:

Mini omlety z dżemem

 

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • szczypta soli i pieprzu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • ok. 6 łyżek dżemu truskawkowego

Sposób przygotowania:

Mini omlety z dżemem
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku oraz olej. Na końcu mieszamy z przesianą mąką i pieprzem. Smażymy na małej patelce śr. 10 cm na rumiany kolor. Gotowe omlety przekładamy dżemem truskawkowym. Podajemy na ciepło ze szklanką mleka lub kakaa. 

Tagi:

jajko jajka omlet