Sposób przygotowania:
Mini pączki wanilioweETAP 1:
Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlać letnie mleko i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
Resztę mąki i cukru oraz cukier waniliowy wsypać do miski. Dodać żółtko, roztopione i wystudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn. Dodać zapach waniliowy. Mikserem z hakami wyrobić ciasto. Powinno odchodzić od ścian miski. W razie potrzeby podsypać mąką lub dolać troszkę letniego mleka. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek grubości 1-1,5cm. Małym kieliszkiem do wódki wycinać krążki. Smażyć je w rozgrzanym oleju w garnku i wykładać na ręcznik papierowy.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.