WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Mini pączki waniliowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mini pączki z ciasta drożdżowego, bardzo łatwe do zrobienia, delikatne w smaku, niezbyt słodkie, fajne na raz.

Mini pączki waniliowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini pączki waniliowe

 

  • 3/4 szkl. mąki tortowej + do podsypywania
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 10g świeżych drożdży
  • 100ml mleka
  • 1 żółtko
  • kilka kropel zapachu waniliowego do ciast
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Mini pączki waniliowe

ETAP 1:

Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlać letnie mleko i wymieszać. Odstawić na 15 minut.

Resztę mąki i cukru oraz cukier waniliowy wsypać do miski. Dodać żółtko, roztopione i wystudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn. Dodać zapach waniliowy. Mikserem z hakami wyrobić ciasto. Powinno odchodzić od ścian miski. W razie potrzeby podsypać mąką lub dolać troszkę letniego mleka. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek grubości 1-1,5cm. Małym kieliszkiem do wódki wycinać krążki. Smażyć je w rozgrzanym oleju w garnku i wykładać na ręcznik papierowy.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Mini pączki waniliowe
Porcja usmażonych mini pączków wyłożona na ręcznik papierowy
Mini pączki waniliowe
Mini pączki waniliowe w trakcie smażenia w garnku
Mini pączki waniliowe
Pączki wycięte małym kieliszkiem do wódki z rozwałkowanego ciasta
Mini pączki waniliowe
Ciasto na pączki po wyrobieniu mikserem z hakami