Sposób przygotowania:
Pąpuszki wg. Irenki-mini pączki z białego sera
Do miseczki wkładamy twaróg dodajemy dwie łyżki śmietany przesianą mąkę wsypujemy pięć łyżek cukru. Dodajemy dwie łyżki skórek z mandarynek, pół kostki margaryny, wlewamy łyżkę octu. Wbijamy dwa duże jajka. Na koniec dodajemy łyżeczkę sody.
Ciasto szybko zagniatamy jeśli jest zbyt klejące dodajemy więcej mąki. Kiedy ciasto jest gotowe wałkujemy je i wycinamy kieliszkiem kółeczka albo foremkami serduszka. Pozostałe skrawki można usmażyć wychodzą ciekawe kształty. Smażymy w głębokim tłuszczu.
Do garnka wlewamy olej około 2 litrów, podgrzewamy kiedy olej osiągnie odpowiednią temperaturę wkładamy mini pączusie. Smażymy z dwóch stron na ładny kolor.
Możemy podawać oprószone cukrem pudrem.
Ciasto szybko zagniatamy jeśli jest zbyt klejące dodajemy więcej mąki. Kiedy ciasto jest gotowe wałkujemy je i wycinamy kieliszkiem kółeczka albo foremkami serduszka. Pozostałe skrawki można usmażyć wychodzą ciekawe kształty. Smażymy w głębokim tłuszczu.
Do garnka wlewamy olej około 2 litrów, podgrzewamy kiedy olej osiągnie odpowiednią temperaturę wkładamy mini pączusie. Smażymy z dwóch stron na ładny kolor.
Możemy podawać oprószone cukrem pudrem.
halina
ajrinwu
i bardzo smakowały.....pozdrawiam serdecznie...