Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Muffinki czekoladowe serca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Muffinki z dodatkiem gorzkiej czekolady i kakao. Upieczone w kształcie serca to wspaniały poczęstunek na Walentynki.

Muffinki czekoladowe serca

Składniki:

Muffinki czekoladowe serca

na ciasto:

  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag gorzkiej czekolady

dodatkowo:

  • tłuszcz do wysmarowania foremek

Sposób przygotowania:

Muffinki czekoladowe serca

Przygotowanie suchych składników:

Muffinki czekoladowe serca
Sypkie składniki mieszamy z posiekaną czekoladą

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao oraz cukrem pudrem. Dodajemy cukier waniliowy i posiekaną czekoladę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Przygotowanie mokrych składników:

Muffinki czekoladowe serca
Rozpuszczone masło, mleka i jajka dokładnie roztrzepujemy

Masło rozpuszczamy i studzimy. Roztrzepujemy dokładnie z jajkami i mlekiem.

Etap końcowy:

Muffinki czekoladowe serca
Przygotowane ciasto wkładamy do foremek w kształcie serca na muffinki w kształcie serca

Wymieszane składniki sypkie i mokre razem mieszamy.

Przekładamy masę do wysmarowanej tłuszczem silikonowych foremek w kształcie serca do 3/4 ich wysokości.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i pieczemy ok. 25 min.