Sposób przygotowania:
Rustykalny tort jabłkowyETAP 1
CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki. Składniki zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
ETAP 2
Gotowe ciasto dzielimy na około 7-8 części.
ETAP 3
Kolejno każdą część wałkujemy, wykładamy na przygotowaną tortownicę, nakłuwamy widelcem i pieczemy. Kruche blaty pieczemy po około 15-20minut w 180°C do zrumienienia.
ETAP4
Upieczone ciasta studzimy.
ETAP 5
MASA JABŁKOWA:Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte przekładamy do garnka. Podsmażyć je około 15 min ( długość smażenia zależy od gatunku jabłek). Na koniec dodajemy do nich galaretki. Gdy galaretki się rozpuszczą owoce zdejmujemy z ognia i studzimy. Ewentualnie możemy je posłodzić do smaku.
Tężejącą masą jabłkową przekładamy kruche ciasta. Gotowy torcik przekładamy do lodówki, by masa stężała.
Zastygnięty torcik podajemy oprószony cukrem pudrem.
Polpal
SylaUla
gusia1000