jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Rustykalny tort jabłkowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To przepis idealny dla wielbicieli ciast z jabłkami. Połączenie orzeźwiającej masy jabłkowej i kruchego ciasta jest niezastąpione:).POLECAM!

Rustykalny tort jabłkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rustykalny tort jabłkowy

CIASTO: tortownica 24 cm

MASA JABŁKOWA:

  • 3 kg jabłek (waga po obraniu),
  • 3 galaretki cytrynowe,
  • Cukier do smaku ( wg uznania

DODATKOWO:

  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Rustykalny tort jabłkowy

ETAP 1

Rustykalny tort jabłkowy
składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki. Składniki zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 2

Rustykalny tort jabłkowy
Przygotowane ciasto dzielimy na mniejsze części

Gotowe ciasto dzielimy na około 7-8 części.

ETAP 3

Rustykalny tort jabłkowy
Kolejno każdą częścią ciasta wykładamy tortownicę

Kolejno każdą część wałkujemy, wykładamy na przygotowaną tortownicę, nakłuwamy widelcem i pieczemy. Kruche blaty pieczemy po około 15-20minut w 180°C do zrumienienia.

ETAP4

Rustykalny tort jabłkowy
upieczone kruche blaty studzimy

Upieczone ciasta studzimy.

ETAP 5

Rustykalny tort jabłkowy
usmażone jabłka łączymy z galaretką

MASA JABŁKOWA:Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte przekładamy do garnka. Podsmażyć je około 15 min ( długość smażenia zależy od gatunku jabłek). Na koniec dodajemy do nich galaretki. Gdy galaretki się rozpuszczą owoce zdejmujemy z ognia i studzimy. Ewentualnie możemy je posłodzić do smaku.

Tężejącą masą jabłkową przekładamy kruche ciasta. Gotowy torcik przekładamy do lodówki, by masa stężała.
Zastygnięty torcik podajemy oprószony cukrem pudrem.


Tagi:

deser ciasto