kapitan_barbarossa

kapitan_barbarossa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Mini tarty z kremem cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kruche spody i orzeźwiający, lekki, cytrynowy krem to znakomite połączenie zwieńczone czekoladowa posypką...

Mini tarty z kremem cytrynowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini tarty z kremem cytrynowym

 

  • CIASTO:
  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru puder
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka

 

  • KREM:
  • 500 gram serka mascarpone
  • 80 g cukru pudru
  • 50 ml soku z cytryny
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • starta czekolada do posypania (50 gram)

 

Sposób przygotowania:

Mini tarty z kremem cytrynowym
Składniki na ciasto szybko zagniatamy i chowamy do lodówki na pół godziny. Następnie odkrawamy część ciasta i po rozwałkowaniu na dość cienką strukturę wycinamy foremkami pożądanej wielkości okręgi. Okręgi powinny być odrobinę większe niż obwód górnej krawędzi foremki. Ciasto dociskamy do foremki a już gotowe wkładamy do rozgrzanego, do 170 stopni piekarnika na 12 minut. Składniki na krem miksujemy na jednolita masę. Wypełniamy ostudzone spody mini tart. Posypujemy czekoladą, przechowujemy w lodowce
Mini tarty z kremem cytrynowym
Fragmenty ciasta możemy wykrawać tą samą foremką w której będziemy je później wypiekać.
Mini tarty z kremem cytrynowym
Przez pierwsze pięć minut pieczenia tarty powinny być obciążone aby zanadto nie
Mini tarty z kremem cytrynowym
Jesli krem wydaje nam się zbyt rzadki, możemy dodac do niego 1 śmietan fix lub łyżeczkę skrobi ziemniaczanej
Mini tarty z kremem cytrynowym
Tarty dekorujemy kremem za pomocą rękawa cukierniczego albo nakładamy krem za pomoca zwykłej łyżeczki