monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Francuska mini tarta we włoskim stylu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Połączenie może zaskakujące ale smak bomba:)

Francuska mini tarta we włoskim stylu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Francuska mini tarta we włoskim stylu

 

  • 3/4 szklanki makaronu muszelki mamma mia
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 1 pęczek koperku
  • 15 g sera żółtego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól,pieprz, chili w płatkach
  • 1/2 ciasta francuskiego
  • 1 rzodkiewka

Sposób przygotowania:

Francuska mini tarta we włoskim stylu
Makaron ugotować do miękkości. Odcedzić, ostudzić i osuszyć. Orzechy uprażyć na suchej patelni ( ale uważać aby nie przypalić). Do blendera wrzucić zimne uprażone orzechy oraz koperek. Zblendować. Dodać oliwę i ponownie zblendować. Przełożyć do miski, dodać przyprawy i makaron, wymieszać ( najlepiej palcami, aby koperkowe pesto dobrze pokryło makaron). Dodać starty ser żółty na drobnych oczkach i znów wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na 6 kwadratów i wyłożyć nimi foremki do mini tarty. Na wierzchu ułożyć pesto z makaronem i wstawić do nagrzanego do 200 piekarnika i piec około 20 minut, do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i posypać pokrojoną w małą kostkę rzodkiewkę. Podawać na ciepło ( choć na zimno też dobrze smakuje:)) Smacznego!
Francuska mini tarta we włoskim stylu
do blendera dodać orzechy i koperek zblendować
Francuska mini tarta we włoskim stylu
przełożyć do miski dodać makaron i dobrze wymieszać
Francuska mini tarta we włoskim stylu
przełożyć do formy do mini tarty i piec około 20 min