Sposób przygotowania:
Tort naleśnikowy kawowo-serowy z dżemem
Masa serowo-kawowa: Do miski przełożyć ser i rozetrzeć do widelcem. Dodać żółtko, cukier waniliowy,cukier i dokładnie utrzeć razem. Do połowy szklanki mleka dodać kawę mieszać do całkowitego rozpuszczenia kawy. Dodać do sera i ponownie razem utrzeć. Odstawić do lodówki na czas smażenia naleśników. Ciasto naleśnikowe: Do miski wbić jajko,dodać białko oraz mąkę i mleko. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek (można użyć miksera). Dodać szczyptę soli oraz kawę i mieszać do momentu rozpuszczenia się w cieście granulek kawy. Na paleni rozgrzać odrobinę smalcu,wylać niecałą chochlę ciasta i smażyć rumiane naleśniki. Tort naleśnikowy: Na paterę położyć pierwszy naleśnik i rozsmarować około 2 łyżki masy serowo-kawowej. Przykryć drugim naleśnikiem na którym rozsmarować około 2 łyżki dżemu. Czynność powtarzać na przemian. Ostatni naleśnik powinien pozostać pusty. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć 2 kostki czekolady i posypać wiórkami wierch tortu. Przed podaniem warto na pół godziny wstawić go do lodówki. Smacznego!