SUPERPRZEPIS

Mini zapiekanki makaronowe na zielono

  • 2
  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 170
         
ocena: 4/5 głosów: 2
Mini zapiekanki makaronowe na zielono Więcej zdjęć (3)

Obiad w stylu wegetariańskim, pyszne i lekkie jak to ostatnimi czasy u mnie bywa. Zamiast jednej dużej zapiekanki, przygotowałam 4 małe. Zapraszam.

Składniki:

Mini zapiekanki makaronowe na zielono

 

  • 85 g selera naciowego
  • 140 g mrożonego szpinaku
  • 70 g kapusty pekińskiej
  • 1/3 pęczka grubego szczypiorku
  • 2 łyżki kiełków rzodkiewki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Sól, pieprz, tymianek suszony
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 359 g ugotowanego makaronu razowego
  • 2 łyżki tartej mozzarelli
  • 1 jajko
  • 80 g serka wiejskiego lekkiego

Sposób przygotowania:

Mini zapiekanki makaronowe na zielono

ETAP 1:

Mini zapiekanki makaronowe na zielono
do posiekanego szczypiorku dodać seler i zeszklić

Seler naciowy pokroić w malutką kosteczkę. Szczypiorek posiekać, podobnie postąpić z kapustą.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić szczypior i seler. Zeszklić.

ETAP 2:

Mini zapiekanki makaronowe na zielono
do podsmażonego szpinaku dodać posiekaną kapustę

Następnie dodać szpinak ( nie rozmrożony) i dusić aż kulki szpinaku rozpadną się. Dodać posiekaną kapustę i dusić całość do miękkości warzyw. Doprawić do smaku sosem oraz pozostałych składników. Wymieszać i po dwóch minutach zdjąć z ognia. Ostudzić.

ETAP 3:

Mini zapiekanki makaronowe na zielono
roztrzepane jajko wymieszać z serkiem wiejskim

W małej miseczce roztrzepać jajko. Dodać serek wiejski i wymieszać.

ETAP 4:

Mini zapiekanki makaronowe na zielono
warstwami układać składniki zapiekanki

Na blachę od piekarnika wyłożyć papier do pieczenia. Ułożyć ringi o średnicy 9 cm. Na spód ułożyć czubatą łyżkę makaronu, wyrównać. Dać farsz warzywny i znów makaron. Układać warstwami, powinny być 3 warstwy makaronu i 2 warzyw. Posypać po wierzchu tartą mozzarellą. Zapiekać w 180 st około 20-25 minut, smacznego!