Sposób przygotowania:
Selerowa pieczeń z gulaszemETAP 1
PIECZEŃ Z SELERA: Seler bardzo dokładnie myjemy. Umyty osuszamy i nacieramy olejem. Tak przygotowany oprószamy przyprawami (papryka, sól, pieprz, tymianek majeranek, kolendra), nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oprószamy pietruszką.
ETAP 2
Gotowy zawijamy w folię aluminiową.
Przekładamy go do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Seler pieczemy do miękkości w 200°C około 1,5 godziny. Jego twardość sprawdzamy długą wykałaczką. Gdy wykałaczka miękko wchodzi, seler jest gotowy. Jeśli chcemy pieczeń bardziej zrumienioną na 10 minut przed końcem pieczenia odwijamy folię aluminiową.
Między czasie przygotowujemy gulasz.
ETAP 3
GULASZ:
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i rumienimy na oleju. Umyte i osuszone mięso kroimy w dużą kostkę. Mięso oprószamy przyprawą do gulaszu.
ETAP 4
Tak przygotowane dodajemy do cebuli. Dokładnie go obsmażamy. Zrumienione podlewamy wodą, by mięso opływało w niej do połowy. Dodajemy do niego koncentrat pomidorowy, przykrywamy i dusimy do miękkości. W razie potrzeby uzupełniamy stan wody.
Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki i przysmażamy na oddzielnej patelni. Gotowe dodajemy do miękkiego mięsa.
ETAP 5
Pod koniec duszenia do gulaszu dodajemy jogurt naturalny. Całość dalej podgrzewamy do zredukowania płynu, po dodaniu jogurtu. Gulasz ostatecznie doprawiamy do smaku.
Gotową pieczeń wyjmujemy, kroimy w plastry około 0,8-1 cm. Podajemy ją w towarzystwie gulaszu. Całość dekorujemy natką pietruszki. Gotowe.
Justi2401