jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Selerowa pieczeń z gulaszem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nietypowa pieczeń i tradycyjny gulasz to idealne połączenie smaków! Seler wychodzi aromatyczny i soczysty. W takim wydaniu posmakował całej mojej rodzinie.

Selerowa pieczeń z gulaszem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Selerowa pieczeń z gulaszem

SKŁADNIKI

  • 1 duży seler (800 gram),
  • 500 gram szynki wieprzowej,
  • 1 mały jogurt naturalny (200 ml)
  • 8 pieczarek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 0,5 cebuli,
  • Olej,
  • Woda do podlania gulaszu,
  • gulaszu: przyprawa do gulaszu, ewentualnie sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, ostra papryka do smaku,
  • selera: 1 ząbek czosnku, ostra papryka, majeranek, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, kolendra, sól, pieprz, tymianek,

Sposób przygotowania:

Selerowa pieczeń z gulaszem

ETAP 1

Selerowa pieczeń z gulaszem
Umyty seler oprószamy przyprawami

PIECZEŃ Z SELERA: Seler bardzo dokładnie myjemy. Umyty osuszamy i nacieramy olejem. Tak przygotowany oprószamy przyprawami (papryka, sól, pieprz, tymianek majeranek, kolendra), nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oprószamy pietruszką.

ETAP 2

Selerowa pieczeń z gulaszem
Seler pieczemy zawinięty w złotko

Gotowy zawijamy w folię aluminiową.
Przekładamy go do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Seler pieczemy do miękkości w 200°C około 1,5 godziny. Jego twardość sprawdzamy długą wykałaczką. Gdy wykałaczka miękko wchodzi, seler jest gotowy. Jeśli chcemy pieczeń bardziej zrumienioną na 10 minut przed końcem pieczenia odwijamy folię aluminiową.
Między czasie przygotowujemy gulasz.

ETAP 3

Selerowa pieczeń z gulaszem
Mięso wieprzowe kroimy w kostkę

GULASZ:
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i rumienimy na oleju. Umyte i osuszone mięso kroimy w dużą kostkę. Mięso oprószamy przyprawą do gulaszu.

ETAP 4

Selerowa pieczeń z gulaszem
Umyte pieczarki kroimy w plasterki

Tak przygotowane dodajemy do cebuli. Dokładnie go obsmażamy. Zrumienione podlewamy wodą, by mięso opływało w niej do połowy. Dodajemy do niego koncentrat pomidorowy, przykrywamy i dusimy do miękkości. W razie potrzeby uzupełniamy stan wody.
Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki i przysmażamy na oddzielnej patelni. Gotowe dodajemy do miękkiego mięsa.

ETAP 5

Selerowa pieczeń z gulaszem
Jogurt dodajemy do gulaszu pod koniec gotowania

Pod koniec duszenia do gulaszu dodajemy jogurt naturalny. Całość dalej podgrzewamy do zredukowania płynu, po dodaniu jogurtu. Gulasz ostatecznie doprawiamy do smaku.
Gotową pieczeń wyjmujemy, kroimy w plastry około 0,8-1 cm. Podajemy ją w towarzystwie gulaszu. Całość dekorujemy natką pietruszki. Gotowe.