eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1534]

Zapiekanka makaronowa Eli

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Zapiekanka makaronowa z grillowanym kurczakiem.Zapiekana i podana w małych naczyniach indywidualnych.

Zapiekanka makaronowa Eli

Składniki:

Zapiekanka makaronowa Eli

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowa Eli
Makaron wrzucić do posolonego wrzątku,gotować 2 minuty i odcedzić.Mięso kurczaka obrać ze skóry,kości i pokroić na mniejsze kawałki.Brokuły,paprykę,pora umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Większe różyczki brokuła pokroić na mniejsze części.Z papryki usunąć szypółkę i nasiona.Pokroić paprykę w paski.Pora pokroić w ćwierć krążki.Makaron,mięso,brokuły,paprykę i pora wymieszać.Małe naczynia,na jedną porcję (6 sztuk) wysmarować masłem i nałożyć do nich makaron z dodatkami.Jeżeli nie mamy takich naczyń do zapiekania,można użyć dużego naczynia żaroodpornego (nie można wtedy wstawiać naczynia do nagrzanego piekarnika) Z roztopionego masła i mąki zrobić białą zasmażkę,zalać zimnym mlekiem (mieszać trzepaczką,żeby nie porobiły się kluchy) i zagotować.Sos beszamelowy doprawić do smaku solą,pieprzem,czosnkiem i gałką muszkatołową.Sos wylać na makaron.Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać wierzch zapiekanek.Włożyć naczynia z zapiekankami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (w naczyniu żaroodpornym czas zapiekania liczyć od nagrzania piekarnika a nie od włożenia do zimnego piekarnika) i zapiekać około 30 minut.Smacznego!