szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Mintaj pieczony z pomidorkami koktajlowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Tak przyrządzona rybka jest mięciutka i aromatyczna. Doskonale pasuje do ziemniaków i surówki z kiszonej kapusty

Mintaj pieczony z pomidorkami koktajlowymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mintaj pieczony z pomidorkami koktajlowymi

 

  • 1 filet z mintaja
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 plastry mozarelli
  • szczypiorek

 

Sposób przygotowania:

Mintaj pieczony z pomidorkami koktajlowymi
Filet z mintaja posypujemy sola i pieprzem z każdej strony. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Plasterki czosnku układamy na rybie. Pomidorki kroimy na plasterki lub na połówki i układamy na rybie. Z wierzchu przykrywamy plastrami mozarelli. Całość owijamy w folię aluminiową. Piekranik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy w nim rybę ok 20 minut. Gotowa rybkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Mintaj pieczony z pomidorkami koktajlowymi
Etap 1 Rybe oprószamy z obu stron przyprawami
Mintaj pieczony z pomidorkami koktajlowymi
Etap 2 Z wierzchu układamy plasterki czosnku
Mintaj pieczony z pomidorkami koktajlowymi
Etap 3 Pomidorki kroimy na plasterki lub połówki
Mintaj pieczony z pomidorkami koktajlowymi
Etap 4 Całość przykrywamy mozarella i pieczemy