Sposób przygotowania:
Opiekany mintaj w zalewie octowej
Mintaja odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce, aby lód stopniał. Następnie rybę myjemy i osuszamy. Jajka rozmącamy z odrobiną soli. Na osobny talerzyk wysypujemy bułkę tartą. Filety z mintaja kroimy na mniejsze kawałki. Następnie rybę zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Tłuszcz odsączamy na papierowym ręczniku. Wodę przelewamy do garnka, dodajemy ocet, cukier, sól, pokrojoną w talarki cebulę oraz przyprawy. Gotujemy około 10 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Usmażone ryby przekładamy do wysokiego naczynia. Zalewamy zimną zalewą. Przykrywamy i odstawiamy na dobę, aby ryba się „przegryzła”. Podajemy z pieczywem.