Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Opiekany mintaj w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny panierowany mintaj w słodko-kwaśnej zalewie octowej.

Opiekany mintaj w zalewie octowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Opiekany mintaj w zalewie octowej

 

 

Sposób przygotowania:

Opiekany mintaj w zalewie octowej
Mintaja odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce, aby lód stopniał. Następnie rybę myjemy i osuszamy. Jajka rozmącamy z odrobiną soli. Na osobny talerzyk wysypujemy bułkę tartą. Filety z mintaja kroimy na mniejsze kawałki. Następnie rybę zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Tłuszcz odsączamy na papierowym ręczniku. Wodę przelewamy do garnka, dodajemy ocet, cukier, sól, pokrojoną w talarki cebulę oraz przyprawy. Gotujemy około 10 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Usmażone ryby przekładamy do wysokiego naczynia. Zalewamy zimną zalewą. Przykrywamy i odstawiamy na dobę, aby ryba się „przegryzła”. Podajemy z pieczywem.
Opiekany mintaj w zalewie octowej
Rybę rozmrażamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Opiekany mintaj w zalewie octowej
Następnie zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej.
Opiekany mintaj w zalewie octowej
Rybę smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Opiekany mintaj w zalewie octowej
Przygotowujemy zalewę. Usmażone ryby przekładamy do wysokiego naczynia. Zalewamy zimną zalewą.