SUPERPRZEPIS

Krokiety ze szpinakiem i fetą

  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Krokiety ze szpinakiem i fetą Więcej zdjęć (6)

Krokiety ze szpinakiem i fetą to pyszny pomysł na obiad bądź ciepłą kolację. Polecam podać je w zestawie z sosem czosnkowy.

Składniki:

Krokiety ze szpinakiem i fetą

 

 

 

  • dodatkowo:
  • 3 jajka
  • 2 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • do podania sos czosnkowy i szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Krokiety ze szpinakiem i fetą
Naleśniki:

Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sól - miksujemy na gładkie ciasto. Patelnie rozgrzewamy smarując olejem, smażymy rumiane naleśniki.

Farsz:

Na patelnie (u mnie teflon) wrzucam szpinak (lekko rozmrożony) podduszamy kilka chwil aż całkowicie się rozmrozi, dodajemy ser oraz przeciśnięty czosnek. Całość dusimy do odparowania i połączenia się składników. Na koniec doprawiamy do smaku czosnkiem granulowanym i solą.

Na naleśniki nakładamy farsz, składamy w kopertę.

Do miseczki wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem - roztrzepujemy, na drugi talerz przesypujemy bułkę tartą. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej.

Smażymy na złoto po kilka chwil z dwóch stron. Podajemy wg uznania - u nas z sosem czosnkowym
Krokiety ze szpinakiem i fetą
Krokiety ze szpinakiem i fetą podane z sosem czosnkowym
Krokiety ze szpinakiem i fetą
Z podanych składników przygotowujemy naleśniki
Krokiety ze szpinakiem i fetą
z podanych składników przygotowujemy farsz
Krokiety ze szpinakiem i fetą
na nalesniki nakłądamy gotowy farsz i składamy
Krokiety ze szpinakiem i fetą
krokiety panierujemy a następnie smażymy