Sposób przygotowania:
Śliwkowy kurczak z kaszottoPrzygotowanie kurczaka
Mięso pokroić w grubą kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę, doprawić solą i pieprzem, obsmażyć po 2 minuty z każdej strony. Dodać 150 g śliwek pokrojonych w kosteczkę, zalać połową bulionu. Dusić 20 minut na wolnym ogniu.
Przygotowanie śliwek i cebuli
W międzyczasie przygotować kaszotto: na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulkę i drobno pokrojone śliwki.
Dodawanie kaszy
Dorzucić kaszę i mieszać cały czas, aż wchłonie cały tłuszcz.
Przygotowanie kaszotto
Gdy tak się stanie, stopniowo, ciągle mieszając wlewać szklankę buliony (gdy porcja bulionu się wchłonie, wlewać kolejną- zajmuje to około 3 minuty) i tak dopóki kasza nie wchłonie całego bulionu i nie będzie ugotowana. Kaszotto należy ciągle mieszać.
Wykańczanie sosu
Gotowe kaszotto zdjąć z ognia. Mąkę rozrobić z odrobiną wody na gładką masę bez grudek i powoli, ciągle mieszając dodawać do sosu z kurczakiem. Zagotować, doprawić jeszcze pieprzem. Na talerzu układać kaszę i polewać sosem. Smacznego!