Sposób przygotowania:
Buraczki na ciepło do obiadu
Buraki obrać, umyć, przekroić na 4 kawałki. ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową i upiec (najlepiej przy okazji jakiegoś ciasta lub chleba) do miękkości. Wystudzić.
Buraki zetrzeć na tarce, wrzucić do rondelka, dodać masło i przesmażyć. W międzyczasie w mleku rozmieszać mąkę, wlać do buraków i zagotować. Dusić na małym ogniu kilka minut.
Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Wymieszać.
Podawać na ciepło do obiadu
Buraki zetrzeć na tarce, wrzucić do rondelka, dodać masło i przesmażyć. W międzyczasie w mleku rozmieszać mąkę, wlać do buraków i zagotować. Dusić na małym ogniu kilka minut.
Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Wymieszać.
Podawać na ciepło do obiadu