Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Miodowe krewetki wg Buni

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Gorąco polecam wszystkim miłośnikom krewetek - oświadczam , że krewetki robione sposobem Buni są fantastyczne.

Miodowe krewetki wg Buni  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodowe krewetki wg Buni

 

 

Sposób przygotowania:

Miodowe krewetki wg Buni
Krewetki rozmrozić .Osuszyć. Przygotować marynatę z 2 łyżeczek oleju , miodu, czosnku z solą i białego pieprzu. Wymieszać . Posmarować marynatą krewetki . Zostawić w lodówce na 15 minut. Wyjąć krewetki. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Na gorące wrzucać krewetki. Smażyć po 2 minuty z każdej strony by się zrumieniły. Zdjąć z patelni . Podać z kawałkiem cytryny do kropienia sokiem. Posypać usiekanym koprem . Można polać masłem ze smażenia by można było w nim maczać bagietkę. * to jest jedna mała porcja na lekka przekąskę dałam tego plasterek bułki lekko opieczony na grzankę Teraz mogę ze spokojnym sumieniem napisać : Podchodziłam do tego typowo eksperymentalnie na zasadzie uda sie to dobrze- nie uda trudno. A wyszło cudownie . Niech się schowają wszystkie inne sposoby na doprawianie krewetek ( nawet czosnek mi tu nie przeszkadza ) .Gorąco polecam wszystkim miłośnikom krewetek - oświadczam , że krewetki robione sposobem Buni są fantastyczne.
Miodowe krewetki wg Buni
Rozmrożone krewetki osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi
Miodowe krewetki wg Buni
Przygotować marynatę z miodu, czosnku, oleju i pieprzu
Miodowe krewetki wg Buni
Krewetki natrzeć marynatą i zostawić na 15 minut
Miodowe krewetki wg Buni
Smażyć na maśle z olejem na rumiano - podawać natychmiast skropione sokiem z cytryny i posypane koprem