Sposób przygotowania:
Mirabelki w kompocie
Mirabelki przebieram. Zdrowe, dojrzałe owoce myję, osuszam i przekładam do wcześniej przygotowanych (wyparzonych i suchych) słoików.
Przygotowuję syrop z cukru i 6 szklanek wody. Owoce zalewam gorącym syropem, słoiki zamykam szczelnie i pasteryzuję około 20 minut.
Słoiki wystawiam z wody, kiedy wystygnie, odwracam je do góry nogami. Przenoszę słoiczki do ciemnego i suchego miejsca, do spiżarni i przechowuję je całą zimę.
Przygotowuję syrop z cukru i 6 szklanek wody. Owoce zalewam gorącym syropem, słoiki zamykam szczelnie i pasteryzuję około 20 minut.
Słoiki wystawiam z wody, kiedy wystygnie, odwracam je do góry nogami. Przenoszę słoiczki do ciemnego i suchego miejsca, do spiżarni i przechowuję je całą zimę.