nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Kakaowo-czekoladowa truskawka do słoika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Truskawka pysznie połączyła się z kakao i z czekoladą, w wyniku tego zestawienia powstał pyszny dżem. Taki dżem jest świetny jako dodatek do kanapek, jak i jako dodatek do naleśników, czy wszelakich wypieków.

Kakaowo-czekoladowa truskawka do słoika Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kakaowo-czekoladowa truskawka do słoika

 

  • 1kg truskawek
  • 0,5kg białego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 30g gorzkiego kakao
  • 50g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Kakaowo-czekoladowa truskawka do słoika
Umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Zasypać truskawki umieszczone w garnku białym cukrem z dodatkiem waniliowego cukru. Zasypane cukrem truskawki pozostawić na około 15 minut, a następnie wstawić je do gotowania na bardzo małym płomieniu. Gotować truskawki od czasu do czasu mieszając przez około godzinę - gotujemy truskawki tyle czasu, w zależności jak gęsty dżem chcemy uzyskać, im dłużej gotujemy, tym dżem będzie gęstszy, bo wyparuje z truskawek sok. Na sam koniec gotowania dżemu, jak truskawki będą już miękkie, rozgotowane, zrobi się z nich dżem o zadowalającej nas konsystencji dodajemy do truskawek gorzkie kakao i połamaną na mniejsze kawałki, rozdrobnioną gorzką czekoladę. Gotujemy wszystko jeszcze razem jedynie przez chwilę, aż czekolada się rozpuści, aż kakao się połączy z truskawkowym dżemem. Gotowy, gorący kakaowo - czekoladowy dżem nalewać do słoiczków, po czym słoiczki dokładnie zakręcać i odstawiać do góry dnem.
Kakaowo-czekoladowa truskawka do słoika
Umyte,pozbawione szypułek i pokrojone truskawki zasypane cukrem i cukrem waniliowym.
Kakaowo-czekoladowa truskawka do słoika
Dodane do gotującego się truskawkowego dżemu kakao i rozdrobniona gorzka czekolada.

Tagi:

czekolada