Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Mititei

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

coś smacznego z kuchni europejskiej

Mititei

Składniki:

Mititei

 

  • ziela angielskiego i goździków, 1/4 łyżeczki tymianku, sól, pieprz, 1/4 szklanki rosołu lub wody z pół

 

Sposób przygotowania:

Mititei
Mięso zmielić w maszynce razem ze słoniną i czosnkiem, przełożyć do miski, wsypać ziele angielskie, goździki, tymianek, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, wlać rosół lub wodę z maggi, wyrabiać przez 3-4 minuty. Z dwóch lub trzech łyżek mięsa uformować kiełbaskę o długości ok. 8 cm i ok. 2 i pół cm średnicy. Kiełbaski ułożyć na talerzu, wstawić do lodówki na 2 dni. Wyjąc na 2 godziny przed opiekaniem lub smażeniem. Opiekać w mocno nagrzanym rożnie elektrycznym (ruszt posmarować tłuszczem) do zrumienienia ze wszystkich stron, kilka razy smarując rosołem lub wodą z maggi albo smażyć na patelni z mocno rozgrzanym smalcem lub olejem (nie smarować i nie nakłuwać widelcem). Podawać na gorąco z kwaszonymi ogórkami i ze świeżym białym pieczywem.