mleczna pianka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Temperatura piekarnika : 180 stopnioC Czas pieczenia: 30minut

mleczna pianka

Składniki:

mleczna pianka

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • kostka Kasi
  • Pianka:
  • 1 szklana cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • pół szklanki gorącej wody
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe
  • 5 białek

 

Sposób przygotowania:

mleczna pianka
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Upiec.
Masa budyniowa:
w szklance mleka rozpuścić mąki i żółtka, resztę mleka zagotować z cukrem, wlać budyń i wymieszać. Wystudzić. Wystudzony budyń utrzeć zKasią,
Pianka:
Żelatynę rozpuścić w wodzie, białka ubić na sztywno, dodać cukier i żelatynę, wymieszać.
Biszkopt
Masa budyniowa
Pianka
Polewa czekoladowa
Kokos