Sposób przygotowania:
„mleczna pianka”
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę.
Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę. Skórkę dodać do ubitych białek.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzątku, lekko przestudzić. Do białek cienkim strumieniem wlewać rozpuszczoną żelatynę.
Całość ubijać aż masa zacznie gęstnieć.
Masę wlać do formy. Wstawić do lodówki.
Po stężeniu wierzch zalać tężejącą galaretką cytrynową (przyrządzić według przepisu podanego na opakowaniu).
„mleczna pianka” przed podaniem schłodzić w lodówce.
Uwaga! Zamiast galaretki wierzch ciasta można polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą.
Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę. Skórkę dodać do ubitych białek.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzątku, lekko przestudzić. Do białek cienkim strumieniem wlewać rozpuszczoną żelatynę.
Całość ubijać aż masa zacznie gęstnieć.
Masę wlać do formy. Wstawić do lodówki.
Po stężeniu wierzch zalać tężejącą galaretką cytrynową (przyrządzić według przepisu podanego na opakowaniu).
„mleczna pianka” przed podaniem schłodzić w lodówce.
Uwaga! Zamiast galaretki wierzch ciasta można polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą.