Sposób przygotowania:
mleczna pianka z galaretką i pchełkami
Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier waniliowy wymieszany z cukrem, następnie dodać żółtka. Gdy masa jest puszysta, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec w blaszce o wymiarach 24x28cm około 20 min. Upieczone ciastowyjąć z blaszki i zdjąć wierzchnią skórkę biszkoptu. Wyłożyć folią lub papierem do pieczenia, włożyć ciasto znów do blaszki. Na wierzch wylać połowę masy, wstawić na kilka minut do lodówki. Następnie ułożyć odsączone z puszki owoce i zalać tężejącą galaretką. Odstawić na kilka minut do lodówki. Gdy galaretka zacznie się ścinać, wyłożyć resztę masy i posypać czekoladowymi pchełkami. Wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc, szczelnie przykrywając folią aluminiową. Wykonanie mlecznej pianki: Jajka sparzyć wrzątkiem, oddzielić białka od żółtek(żółtka możemy zużyć do chrustu) Żelatynę zalać wrzącym mlekiem i odstawić, mieszając co jakiś czas łyżeczką żeby się rozpuściła Zimną śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać puder i cukier waniliowy. Następnie ubić na sztywno białka. Do ubitej śmietany dodać wystudzoną żelatynę, ubite białka i delikatnie wymieszać. Smacznego.
cherry
Irena_m
Trzosik