Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Mleczna pianka z porzeczkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pianka lekka dosłownie i w przenośni.

Mleczna pianka z porzeczkami. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mleczna pianka z porzeczkami.

 

Sposób przygotowania:

Mleczna pianka z porzeczkami.
Odlewamy pół szklanki mleka i zamaczamy w nim żelatynę zgodnie z zaleceniami producenta. Jak namoknie podgrzewamy i czekamy aż lekko ostygnie. Jaja należy sparzyć gorącą wodą i oddzielić żółtka od białek. Resztę mleka miksujemy na bardzo szybkich obrotach jak się mocno spieni dodajemy wanilię oraz cukier, a na końcu żelatynę. Mieszamy, przelewamy do docelowego naczynia i wstawiamy do lodówki. Co jakiś czas mieszamy aby się pianka równo osiadała..gdy zacznie lekko tężeć ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do mleka, delikatnie mieszając. I znów odstawiamy do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć dodajemy przygotowane porzeczki (trochę dokładamy do dekoracji)i 1,5 łyżki płatków czekoladowych...mieszamy i odstawiamy aby dobrze stężało. Gotowe dekorujemy resztą składników.
Mleczna pianka z porzeczkami.
Dobrze schłodzone mleko daje się mocno spienić, jak i szybko tężeje po dodaniu żelatyny.
Mleczna pianka z porzeczkami.
Płatki czekoladowe neutralizują kwaśny posmak porzeczek.