kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 852]

Mleczny chlebek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chlebek pięknie wyrasta i ma ładną brązową skórkę. Smak jest bardziej zbliżony do smaku bułek, super smakuje z masłem i dżemem.

Mleczny chlebek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mleczny chlebek

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 łyżek słonecznika
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka ciepłego mleka

Sposób przygotowania:

Mleczny chlebek
Do miski wsypujemy przesianą mąkę i wsypujemy drożdże, cukier, sól, słonecznik i wlewamy olej oraz ciepłe mleko. Mieszamy łyżką i przykrywamy miskę ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto na chleb aż przestanie się kleić do rąk, przekładamy do keksówki i odstawiamy na kolejne 30 minut.

Po tym czasie wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.
Mleczny chlebek
Do miski wsypujemy i wlewamy wszystkie składniki na chleb.
Mleczny chlebek
Wszystkie składniki w misce mieszamy łyżką.
Mleczny chlebek
Z wyrośniętego ciasta, formujemy wałek wielkości keksówki.
Mleczny chlebek
Uformowane ciasto wkładamy do keksówki i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Tagi:

chleb pieczywo