kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Mleczny chlebek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chlebek pięknie wyrasta i ma ładną brązową skórkę. Smak jest bardziej zbliżony do smaku bułek, super smakuje z masłem i dżemem.

Mleczny chlebek Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Mleczny chlebek

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 łyżek słonecznika
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • keksówka 27 x 7 x 8
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Mleczny chlebek
Do miski wsypujemy przesianą mąkę i wsypujemy drożdże, cukier, sól, słonecznik i wlewamy olej oraz ciepłe mleko. Mieszamy łyżką i przykrywamy miskę ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto na chleb aż przestanie się kleić do rąk, przekładamy do keksówki i odstawiamy na kolejne 30 minut.
Po tym czasie wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.
Mleczny chlebek
Do miski wkładamy wszystkie składniki na chleb.
Mleczny chlebek
Ciasto na chleb zagniataniu i ,zostawiamy przykryte w ciepłym miejscu.
Mleczny chlebek
Wyrośnięte ciasto na chleb po 30 minutach.
Mleczny chlebek
Ciasto na chleb wkładamy do keksowki, wyłożonej papierem do pieczenia.
Mleczny chlebek
Ciasto po przygotowane do pieczenia.

Tagi:

pieczywo chleb