Sposób przygotowania:
Chleb mleczny na zakwasie
Z drożdży , letniej wody, cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski , dodajemy letnie mleko, zakwas, cały zaczyn, sól i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy jeszcze przez 5 minut. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Z ciasta formujemy jeden duży bochenek chleba,układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nacinamy wierzch nożem i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Smarujemy jajkiem roztrzepanym ze śmietaną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut. Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce.
Z ciasta formujemy jeden duży bochenek chleba,układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nacinamy wierzch nożem i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Smarujemy jajkiem roztrzepanym ze śmietaną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut. Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce.