Sposób przygotowania:
Mleczny chleb pszenno - żytni
Do misy robota wlać mleko, wsypać cukier i drożdże i mieszać do rozpuszczenia się drożdży. Potem wlać mleko, dodać mąki zmieszane z solą i mieszać hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego. W międzyczasie wsypać siemię i wyrabiać ciasto 10 minut. Potem misę zakryć folią spożywczą i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy podrośnie wyjąc ciasto, przełożyć do blaszki o wymiarach 20 x 10 x 6 cm wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
Spryskać wodą, posypać siemieniem i zakryć folią. Zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 35 minut. ( na dno wstawić naczynie z wodą ).
Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce.
Gdy podrośnie wyjąc ciasto, przełożyć do blaszki o wymiarach 20 x 10 x 6 cm wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
Spryskać wodą, posypać siemieniem i zakryć folią. Zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 35 minut. ( na dno wstawić naczynie z wodą ).
Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce.
slodkokwasnakuchnia1
zewa
Dziękuję :)