zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Mleczny chleb pszenno - żytni

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny domowy chleb - nie ma nic lepszego. Warto chociaż od czasu do czasu upiec samemu. Do tego masełko i pomidorek lub ogórek i mamy pyszne i lekkie jedzonko.

Mleczny chleb pszenno - żytni

Składniki:

Mleczny chleb pszenno - żytni

 

Sposób przygotowania:

Mleczny chleb pszenno - żytni
Do misy robota wlać mleko, wsypać cukier i drożdże i mieszać do rozpuszczenia się drożdży. Potem wlać mleko, dodać mąki zmieszane z solą i mieszać hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego. W międzyczasie wsypać siemię i wyrabiać ciasto 10 minut. Potem misę zakryć folią spożywczą i zostawić ciasto do wyrośnięcia.

Gdy podrośnie wyjąc ciasto, przełożyć do blaszki o wymiarach 20 x 10 x 6 cm wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.

Spryskać wodą, posypać siemieniem i zakryć folią. Zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 35 minut. ( na dno wstawić naczynie z wodą ).

Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce.