Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Młoda kapusta duszona

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna duszona kapusta z marchewką, pietruszką i koperkiem, na maśle i odrobinie śmietany. Pachnąca i delikatna w smaku. Dodatek do drugiego dania lub z pieczywem.

Młoda kapusta duszona

Składniki:

Młoda kapusta duszona

Składniki:

  • 1 główka młodej białej kapusty ( około 1 kg )
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • koperek świeży według uznania
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta duszona
1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, następnie drobno siekamy, płuczemy. Marchewki i pietruszkę obieramy, płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Miękkie warzywa dokładnie odcedzamy.



2. Dodajemy masło lub margarynę, śmietanę i posiekany koperek według uznania, wszystko razem przesmażamy często mieszając, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.



3. Gotową kapustę podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami np. młodymi ziemniakami.