ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Czerwona kapusta duszona z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kapusta czerwona duszona na smalcu ze skwarkami i z jabłkiem jest bardzo smacznym dodatkiem do obiadu.

Czerwona kapusta duszona z jabłkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czerwona kapusta duszona z jabłkiem

 

  • kapusta czerwona 1 sztuka średnia,
  • smalec ze skwarkami 4 łyżki,
  • cebula 1 sztuka,
  • jabłka 2 sztuki,
  • goździki 4 sztuki,
  • kostka rosołowa 1 sztuka,
  • sól 1 łyżeczka,
  • cukier 2 łyżki,
  • woda 1 szklanka,
  • pieprz mielony - ile potrzeba,
  • ocet winny 1 łyżka,
  • mąka pszenna 1,5 łyżki

Sposób przygotowania:

Czerwona kapusta duszona z jabłkiem
Kapustę czerwono drobno pokroić, wsypać do miski zalać wrzątkiem, zamieszać i odcedzić z wody.

W garnku na smalcu ze skwarkami podsmażyć cebulę z jabłkiem, dodać goździki, kostkę rosołową.

Wsypać kapustę sparzoną, dodać cukier, sól, wodę i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty.

Do smaku dodać pieprz mielony, ocet winny, wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty.
Czerwona kapusta duszona z jabłkiem
Najlepiej nam smakuje na domowym smalcu ze skwarkami.
Czerwona kapusta duszona z jabłkiem
Kapusta powinna być sparzona wrzątkiem
Czerwona kapusta duszona z jabłkiem
Zawsze jak trzeba to zagęszczam w ten sposób potrawy.