eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1360]

Młoda kapusta Eli ze skwarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tym razem przygotowałam młodą kapustę bez zasmażki. Przesmażyłam cebulę na słoninie ze skwarkami i oprószyłam kapustę łyżką mąki.

Młoda kapusta Eli ze skwarkami

Składniki:

Młoda kapusta Eli ze skwarkami

warzywa

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • 1 pęczek koperku

pozostałe składniki

  • 2 łyżki smalcu ze skwarkami
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • ocet do smaku

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta Eli ze skwarkami

przygotowanie kapusty

Młoda kapusta Eli ze skwarkami
Kapustę poszatkować i ugotować w małej ilości wody.

Z kapusty zdjąć zewnętrzne ciemne liście, umyć je, pokroić i włożyć do garnka. Resztę kapusty poszatkować i też włożyć do garnka.

Wlać 250 ml wody, posolić i gotować na małym ogniu aż kapusta będzie miękka.

przygotowanie cebuli

Młoda kapusta Eli ze skwarkami
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie cebuli cd

Młoda kapusta Eli ze skwarkami
Cebulę przesmażyć na rozgrzanym smalcu ze skwarkami.

Na patelni rozgrzać smalec ze skwarkami, dodać cebulę i smażyć aż cebula lekko się zrumieni.

przygotowanie kapusty cd

Młoda kapusta Eli ze skwarkami
Do kapusty dodać pozostałe składniki i przesmażyć.

Do ugotowanej kapusty dodać przesmażoną cebulę ze skwarkami, sól, pieprz, cukier, ocet i mąkę.

Całość wymieszać i przesmażyć.

przygotowanie kapusty cd

Młoda kapusta Eli ze skwarkami
Opłukany i osuszony koperek pokroić.

Koperek opłukać wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.