Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Młoda kapusta z koperkiem i zasmażką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Taka duszona młoda kapusta z zasmażką i koperkiem świetnie smakuje jako samodzielne, lekkie letnie danie, lub jako dodatek do dań mięsnych.

Młoda kapusta z koperkiem i zasmażką

Składniki:

Młoda kapusta z koperkiem i zasmażką

 

  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • koperek 1 duży pęczek
  • smalec 1 łyżka
  • mąka 1 czubata łyżka
  • śmietana 1 łyżka
  • kapusta młoda 1 główka

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z koperkiem i zasmażką
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła kapustę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 3 min. Następnie odlewamy trochę wody, dodajemy przyprawę, szczyptę soli oraz pieprz do smaku.

Dodajemy też koncentrat pomidorowy i dusimy około 20 minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy posiekany koperek. Robimy zasmażkę ze smalcu i mąki, dodajemy do kapusty.

Dodajemy też śmietanę i dusimy jeszcze przez chwilę ciągle mieszając.

Tagi:

kapusta