Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Roladki z pekinki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Smaczna propozycja na kolację, świetnie nadaje się też na przekąskę. Roladki z kapusty pekińskiej z nadzieniem z ryżu, pieczarek i majonezu.

Roladki z pekinki z pieczarkami

Składniki:

Roladki z pekinki z pieczarkami

 

  • 8 dużych liści kapusty pekińskiej
  • 1 duża cebula
  • 40 dkg pieczarek
  • masło do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 100 g ryżu
  • ok. 100 ml majonezu

Sposób przygotowania:

Roladki z pekinki z pieczarkami

Etap 1

Roladki z pekinki z pieczarkami
Pokrojone pieczarki usmażone z cebulą na maśle.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli, usmażyć je, doprawić solą i pieprzem.

Etap 2

Roladki z pekinki z pieczarkami
Ugotowany odcedzony ryż dodany do pieczarek.

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczka, dodać do pieczarek, wymieszać.

Etap 3

Roladki z pekinki z pieczarkami
Przygotowane liście kapusty pekińskiej posmarowane majonezem.

Z liści kapusty delikatnie ściąć zgrubiałą część (uważać, żeby nie przedziurawić liści). Liście kapusty posmarować majonezem.

Etap 4

Roladki z pekinki z pieczarkami
Pieczarkowo ryżowe nadzienie rozłożone na liściach kapusty.

Na liściach rozłożyć pieczarki z ryżem.

Etap 5

Roladki z pekinki z pieczarkami

Zwinąć ścisłe roladki, ułożyć je ciasno obok siebie, odłożyć na ok. 2 godziny.

Etap 6

Roladki z pekinki z pieczarkami

Po tym czasie roladki pokroić na 3 kawałki każdą, ułożyć na półmisku.