kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Młoda kapusta z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Póki sezon na młodą kapustę proponuje do obiadu taka oto pyszna jarzynkę. Lekko kwaśna, nieco słodkawa, przepyszna! Świetna zarówno do mięsa jak i rybki.

Młoda kapusta z marchewką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Młoda kapusta z marchewką

podstawowe

  • główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny/ocet
  • łyżeczka cukru
  • sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z marchewką

1

Młoda kapusta z marchewką
Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

2

Młoda kapusta z marchewką
Kapustę oczyszczamy i drobno szatkujemy. Dodajemy do marchewki i podlewamy pół szklanki wody.

Kapustę oczyszczamy i drobno szatkujemy. Dodajemy do marchewki i podlewamy pół szklanki wody.

3

Młoda kapusta z marchewką
W garnku podgrzewamy dwie łyżki masła i przesmażmy na nim kilka minut marchewkę.

W garnku podgrzewamy dwie łyżki masła i przesmażmy na nim kilka minut marchewkę.

4

Młoda kapusta z marchewką
Dusimy pod przykryciem do miękkości. Doprawiamy do smaku cukrem, sokiem z cytryny/octem oraz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Dusimy pod przykryciem do miękkości. Doprawiamy do smaku cukrem, sokiem z cytryny/octem oraz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.