agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Młoda kapusta z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jedno z moich ulubionych czerwcowych dań. Jak tylko zaczyna się sezon króluje na moim stole. Zrobiłam w wersji wege, ale można dodać kiełbasę lub boczek. Polecam.

Młoda kapusta z pomidorami

Składniki:

Młoda kapusta z pomidorami

 

 

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z pomidorami
Z kapusty oderwać zewnętrzne "brzydkie" liście. Przekroić na pół, wyciąć głąba i drobno poszatkować. Przełożyć do garnka, zalać wodą, tak do połowy kapusty. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować. Marchewkę obrać i pokroić w plastry, dodać do garnka. Zmniejszyć ogień i dusić do miękkości kapusty. W tym czasie pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w większą kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na łyżce masła. Gdy już kapusta będzie miękka dodać pomidory, cebulę, łyżkę przecieru, sól i pieprz. Wymieszać i dusić ok 20 minut. Następnie dodać posiekany koperek i ponownie dusić ok 20 minut. Na końcu ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Smacznego :)