agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

Młoda kapusta zasmażana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kapusta zasmażana, pyszny dodatek do wielu dań.

Młoda kapusta zasmażana

Składniki:

Młoda kapusta zasmażana

 

  • 1 główka kapusty
  • 1 cebula
  • 10 dag wędzonej słoniny
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, cukier, pieprz

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta zasmażana
Z kapusty zdjąć pierwsze zniszczone liście, umyć, osączyć i drobno poszatkować. Cebulę obrać i drobno posiekać, następnie dodać do kapusty, zalać nie wielką ilością wrzącej wody, Posolić i gotować około 10 minut. Słoninę kroimy w drobną kostkę i topimy na patelni. Powstałe skwarki włożyć do kapusty. Natomiast z powstałego smalcu zrobić zasmażkę i rozprowadzić wywarem z kapusty. Kolejno zasmażkę wlewamy do kapusty, gotujemy i doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. Gorącą nakładamy do miski.

Tagi:

kapusta