Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Młoda kapusta zasmażana z cebulką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Chyba niezastąpiona kapusta zasmażana - super do schabowego i nie tylko.

Młoda kapusta zasmażana z cebulką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Młoda kapusta zasmażana z cebulką

 

  • 1 młoda kapusta
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 pęczka koperku
  • kucharek
  • 2 łyżki octu winnego
  • pieprz czarny mielony
  • sól

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta zasmażana z cebulką
Kapustę umyć, poszatkować. Delikatnie posolić, podlać szklanką wody, zagotować. Obraną cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać do kapusty. Przyprawić kucharkiem i pieprzem. Smalec rozpuścić i mocno rozgrzać, zrumienić na nim mąkę, rozprowadzić 1/4 szklanki zimnej wody. Wlać do miękkiej już kapusty. Wymieszać, dodać posiekany koperek, ocet oraz jeszcze do smaku kucharek i pieprz. Podawać na gorąco.
Młoda kapusta zasmażana z cebulką
Kapustę poszatkować, posolić i podlać wodą.
Młoda kapusta zasmażana z cebulką
Pokrojoną cebulę zrumienić na łyżce oliwy.
Młoda kapusta zasmażana z cebulką
Do kapusty dodać przygotowaną zasmażkę i wymieszać.

Tagi:

kapusta