Sposób przygotowania:
Młoda kapustka na maśle - zasmażana
Z kapusty zdjąć wierzchnie liście ( ok. 6 sztuk ) *. Pokroić koperek. Pokroić kapustę w ćwiartki lub ósemki - wyciąć głąb. Poszatkować kapustę w paski ( grubiej niż do kiszenia ). W garnku rozpuścić masło - podgrzewać aż się lekko zrumieni. Na rumiane masło wsypać uszatkowaną kapustę i na małym gazie smażyć mieszając aż zmięknie. Wsypać do kapusty 3/4 usiekanego koperku. Wymieszać , podlać wodą i dusić 20 minut. Posypać kapustę mąką i mieszając podgrzewać 2 minuty by mąka straciła smak surowizny. Doprawić do smaku sokiem z cytryny ,szczyptą soli , cukru i grubo mielonego pieprzu **. Przed podaniem dodać resztę usiekanego koperku i posypać szczyptą pieprzu . * Spróbuję wykorzystać te liście w wegetariańskich gołąbkach gotowanych na parze , które będą mogły być dodatkiem do mięs. ** Odłożyłam część uduszonej kapusty ( ok. 1 szklanki) bo wymyśliłam sobie że zrobię z niej szybki kapuśniak lub bigosik.
zbysiowa
Babciagramolka
U mnie jest podawana albo jako jarzynka do mięs ( nie ma opcji jarzynki - tylko surówki) , albo jako samodzielna potrawa tylko z ziemniakami . Wszystko zależy jak mamy zaplanowany obiad. Ze śmietaną jeszcze nie robiłam- muszę wypróbować.