Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Młoda kapustka na maśle - zasmażana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Lekka modyfikacja klasycznego przepisu na młodą kapustę z koprem. Jak to zwykle bywa przypadek rządzi czasem powstaniem nowego smaku.

Młoda kapustka na maśle - zasmażana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Młoda kapustka na maśle - zasmażana

 

  • 1 młoda kapusta ( ok. 1 kg)
  • 6-7 dag masła ( 1/3 kostki)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • sok z cytryny do smaku
  • szczypta grubo mielonego kolorowego pieprzu
  • 1 duży pęczek kopru
  • 4 łyżki mąki do oprószenia
  • 1/2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Młoda kapustka na maśle - zasmażana
Z kapusty zdjąć wierzchnie liście ( ok. 6 sztuk ) *. Pokroić koperek. Pokroić kapustę w ćwiartki lub ósemki - wyciąć głąb. Poszatkować kapustę w paski ( grubiej niż do kiszenia ). W garnku rozpuścić masło - podgrzewać aż się lekko zrumieni. Na rumiane masło wsypać uszatkowaną kapustę i na małym gazie smażyć mieszając aż zmięknie. Wsypać do kapusty 3/4 usiekanego koperku. Wymieszać , podlać wodą i dusić 20 minut. Posypać kapustę mąką i mieszając podgrzewać 2 minuty by mąka straciła smak surowizny. Doprawić do smaku sokiem z cytryny ,szczyptą soli , cukru i grubo mielonego pieprzu **. Przed podaniem dodać resztę usiekanego koperku i posypać szczyptą pieprzu . * Spróbuję wykorzystać te liście w wegetariańskich gołąbkach gotowanych na parze , które będą mogły być dodatkiem do mięs. ** Odłożyłam część uduszonej kapusty ( ok. 1 szklanki) bo wymyśliłam sobie że zrobię z niej szybki kapuśniak lub bigosik.
Młoda kapustka na maśle - zasmażana
Z kapusty zdjąć wierzchnie liście -usunąć głąby i pokroić kapustę
Młoda kapustka na maśle - zasmażana
Masło zrumienić w garnku - wrzucić kapustę i chwilę obsmażać- dodać koperi wodę -dusić
Młoda kapustka na maśle - zasmażana
Gotową kaupstę zasypać mąką i zasmażyć mieszając
Młoda kapustka na maśle - zasmażana
Dodać koper i doprawić kapustę do smaku-wymieszać

Tagi:

kapusta