Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Młoda kapustka z ziemniaczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczne,lekkie i wiosenne danie posypane świeżym koperkiem.Bardzo lubię takie obiady,oprószone dużą ilością pachnącego koperku.

Młoda kapustka z ziemniaczkami

Składniki:

Młoda kapustka z ziemniaczkami

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • sól,pieprz
  • 2-3 łyżki masła
  • 2-3 łyżki śmietany 12 %
  • posiekany koperek ( dowolna ilość )
  • młode ziemniaki ( około 1 kg )
  • stopione masło do polania ziemniaków

Sposób przygotowania:

Młoda kapustka z ziemniaczkami
1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, następnie drobno kroimy i płuczemy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy będzie miękka dokładnie odcedzamy.

2. Do ugotowanej i odcedzonej kapusty dodajemy masło, śmietanę i posiekany koperek, chwilę dusimy, na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie ,następnie odcedzamy.

4. Na talerze nakładamy porcję kapusty,ziemniaków, ziemniaki polewamy stopionym masłem i całe danie posypujemy posiekanym koperkiem.