Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 340]

Zupa z młodych marchewek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wczesnoletnia zupa z młodych marchewek, na wywarze ze skrzydełek kurczaka - lekka, smakowita, idealna z ryżem.

Zupa z młodych marchewek

Składniki:

Zupa z młodych marchewek

 

  • marchewka młoda - duży pęczek
  • pietruszka 1 niewielka
  • mielona gałka muszkatołowa
  • skrzydełka kurczaka 1/2 kg
  • jarzynka
  • pieprz biały
  • duża cebula biała 1 szt.
  • ryż ugotowany na sypko
  • siekana zieleninka

Sposób przygotowania:

Zupa z młodych marchewek
Skrzydełka z kurczaka zalać zimną wodą, dodać cebulę i ugotować wywar - odcedzić.

Młode marchewki oskrobać, umyć i zetrzeć na tarce warzywnej albo poszatkować w julienne - dodać do wywaru. Pietruszkę oczyścić, umyć, zetrzeć i również dodać do wywaru.

Doprawić jarzynką, startą gałką muszkatołową, pieprzem białym. Gotować do miękkości warzyw. W międzyczasie ostudzone skrzydełka obrać z kości i chrząstek, przesiekać i dodać do zupy.

Podawać z ryżem.

Na talerzach zupę warto posypać posiekaną zieloną pietruszką albo koperkiem.