VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Pietruszkowy kurczak z marchewką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W tym daniu zdecydowanie dominuje moja ulubiona pietruszka! Jest wszech obecna w smaku. Dodatkowej słodyczy nadają słodkie młode marchewki z domowego ogródka.

Pietruszkowy kurczak z marchewką

Składniki:

Pietruszkowy kurczak z marchewką

 

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • Przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 marchewki
  • 4 duże pieczarki
  • 1 cebula
  • Pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka Vegety lub Kucharka
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pietruszkowy kurczak z marchewką
Filet z kurczaka kroimy na cienkie paski lub mniejsze kawałki. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i sokiem z cytryny. Odstawiamy na 30 minut dla przegryzienia smaków.

Marchewki obieramy i kroimy w słupki.

Pieczarki kroimy w plasterki a cebulę w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy cebulę, po czym dodajemy kurczaka. Delikatnie przesmażamy.

Dokładamy pieczarki i marchewkę. Podlewamy wodą. Doprawiamy solą, pieprzem i Vegetą. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek.

Dokładnie całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami. 

Tagi:

danie mięso