Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Młode ziemniaki w mundurkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Młode ziemniaki mają to do siebie, że dużo lepiej smakują i wyglądają w mundurkach iż później. Dlatego warto je wyszorować i przetwarzać tak jak natura je stworzyła.

Młode ziemniaki w mundurkach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Młode ziemniaki w mundurkach

 

  • kg młodych ziemniaków
  • marynata: łyżka oleju
  • łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 2 łyżki wody
  • 1/3 łyżeczki czerwonego pieprzu

Sposób przygotowania:

Młode ziemniaki w mundurkach
Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Jakieś głębsze oczka lub skaleczenia należy wyciąć nożem. Tak przygotowane ziemniaki dokładnie osuszamy. W kubeczku mieszamy składniki na marynatę. Układamy na blasze i każdy dokładnie smarujemy marynatą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 220 stopni) i pieczemy aż wykałaczka będzie swobodnie wchodzić. Dobrze jest co jakiś czas potrząsnąć blachą aby ziemniaki nie przywarły do spodu. Podajemy jako dodatek do dań mięsnych lub z samą surówką. Solimy sobie indywidualnie na talerzu, wcześniejsze solenie powoduje że z ziemniaków wydobywa się woda, a to nie sprzyja ich pieczeniu.
Młode ziemniaki w mundurkach
Składniki na marynatę mieszamy w kubeczku.
Młode ziemniaki w mundurkach
Jeśli mamy dość duże lub różnej wielkości ziemniaki, należy tak je pokroić aby były wielkością zbliżone do siebie.
Młode ziemniaki w mundurkach
Ziemniaki smarujemy dokładnie marynatą za pomocą pędzelka.