alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Krucha szarlotka z cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zazwyczaj jest tak, że prostota zwycięża. W tym przypadku również tak jest. Jedno z moich ulubionych ciast.

Krucha szarlotka z cynamonem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Krucha szarlotka z cynamonem

 

Sposób przygotowania:

Krucha szarlotka z cynamonem
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do garnka, dodać cukier i smażyć aż cały sok odparuje, dodać cynamon i jeszcze trochę podgrzewać. Pozostawić do ostudzenia. 

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier wanilinowy, żółtka i pokrojoną margarynę. Wyrobić ciasto i schować do lodówki. 

Przekroić na dwie części, większą na spód i boki oraz mniejszą na wierzch.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem, wylepić ciastem. Obsypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Przykryć ciastem porwanym na kawałki.

Piec w temp. 180 st 45 min. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

Smacznego:-)
Krucha szarlotka z cynamonem
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka i margarynę
Krucha szarlotka z cynamonem
Wyrobić ciasto , przekroić na dwie części, schłodzić w lodówce
Krucha szarlotka z cynamonem
Na warstwę ciasta wyłożyć jabłka przedłużone z cukrem i przestudzone
Krucha szarlotka z cynamonem
Na jabłka wyłożyć drugą część ciasta porwaną na kawałki
Krucha szarlotka z cynamonem
Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni